2 szklanki mąki
3 łyżeczek cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 - 5 żółtek w zależności od wielkości jajek
1/2 kostki margaryny
Składniki do masy:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 kg twarogu (3-krotnie mielony)
1 budyń waniliowy lub SERNIX
wiśnie mrożone lub z zalewy
Ciasto - połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy, pozostałą część ciasta pozostawić celem późniejszego pokruszenia na wierzch.
Masa - masło z cukrem zmiksować, dodać twaróg i budyń lub sernix, zmiksować na jednolitą masę.
Białka ubić z 1 szklanką cukru i 1/2 paczki kiślu wiśniowego dla usztywnienia białek.
Wylać masę serową na uprzednio przygotowaną tortownicę przykryć ubitą pianą z białek.
Pozostałą część ciasta pokruszyć na wierzch formy.
Piec do półtorej godziny w temperaturze 200 C.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz