niedziela, 18 marca 2012

Wieprzowa pieczeń na białym winie

... czasami mam ochotę na pieczone mięso na zimno, takie na kanapki.
Pieczona szynka wcześniej macerowana w oliwie, przyprawach i białym winie, to dobry wybór jeśli ktoś nie ma już ochoty a różnego rodzaju kiełbasy.

Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 szklanka oliwy
- 2 szklanki wina
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cebula
- zioła prowansalskie
- sól do smaku



Wszystkie składniki wymieszać aby utworzyć zalewę, włożyć do niej mięso. Całość przenieść do lodówki na jeden 2 dni.


Mięso wyjąć z lodówki, rozgrzać trochę oliwy na patelni, wyłożyć mięso. Zalewę wykorzystujemy do podlewania mięsa podczas pieczenia. Piec do miękkości pod przykryciem.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz