... czasami mam ochotę na pieczone mięso na zimno, takie na kanapki.
Pieczona szynka wcześniej macerowana w oliwie, przyprawach i białym winie, to dobry wybór jeśli ktoś nie ma już ochoty a różnego rodzaju kiełbasy.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 szklanka oliwy
- 2 szklanki wina
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cebula
- zioła prowansalskie
- sól do smaku
Wszystkie składniki wymieszać aby utworzyć zalewę, włożyć do niej mięso.
Całość przenieść do lodówki na jeden 2 dni.
Mięso wyjąć z lodówki, rozgrzać trochę oliwy na patelni, wyłożyć mięso.
Zalewę wykorzystujemy do podlewania mięsa podczas pieczenia.
Piec do miękkości pod przykryciem.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz