niedziela, 5 lutego 2012

Sernik klasyczny

Właśnie wczoraj wpadłem na pomysł, że zrobię klasyczny sernik, bez żadnych owocowych dodatków no i powiodło się. Sernik klasyczny robi się bardzo szybko a w dodatku jest taki pyszny, tak pięknie pachnie, że nie można się doczekaj jak wystygnie.
Składniki: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
20 dag masła
25 dag cukru
4 duże jaja lub 5 mniejszych, oddzielnie białka i żółtka
40 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki, otarta skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i odstawić do lodówki. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem na gładką masę, dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy.
Stopniowo dodawać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i nadal ucierać. Następnie łyżkami dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu wsypać rodzynki, delikatnie już łyżką wmieszać ubite wcześniej białka.
Piec w tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Po wystudzeniu sernik dobrze jest udekorować polewą czekoladową.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Dzisiaj powtórka z rozrywki ;-) jest tak dobry, że zrobiłem go ponownie.

    OdpowiedzUsuń