czwartek, 26 stycznia 2012
Jabłecznik mojej mamy
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 kostka palmy
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki ciasta dokładnie rozrobić.
Rada: tłuszcz najlepiej rozgrzać aby się rozpuścił, ja to robię w mikrofali. Wtedy lepiej wyrabia się ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie aby łatwo można było wyłożyć je na blachę. Osobiście używam tortownicy do tego jabłecznika.
Połową cista wyłożyć formę do pieczenia, włożyć do piekarnika i lekko podpiec.
Na podpieczone cisto wyłożyć 2 kg posztakowanych jabłek (można dodać cynamonu).
Przykryć drugą częścią ciasta i piec na złoty kolor, około 70 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz