deser łatwy w przygotowaniu, smaczny, lekki, owocowy, pokryty galaretką.
Składniki:
biszkopt - kilkanaście
500 ml śmietany kremówki, schłodzonej
2 puszki mandarynek
1 galaretka o smaku cytrynowym
2 łyżeczki cukru pudru
1-2 galaretki o smaku pomarańczowym (tutaj użyłem agrestowej)
Smak galaretki zależy od tego jakie owoce będziemy dawać do deseru.
Użyłem tortownicy o średnicy 23 cm. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie układam biszkopty, jeden przy drugim. Ja zanurzam na sekundę każdy biszkopt w soku z owoców, w tym przypadku syrop z mandarynki odsączony z puszki. Biszkopty są wtedy bardziej wilgotne.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie ilości wody, według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Galaretki o smaku pomarańczowym przygotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić.
Schłodzoną śmietanę ubić bardzo dokładnie. Łyżką wlewać wystudzoną lecz jeszcze całkowicie płynną galaretkę cytrynową, cały czas ubijając. Wylać na ułożone w formie biszkopty. Włożyć do lodówki i poczekać, aż pianka stężeje.
Owoce wyłożyć na przygotowaną wcześniej śmietanową piankę, zalać galaretką z pomarańczy, schłodzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz