piątek, 3 czerwca 2011

Ciasto z rabarbarem

Pierwsze ciasto jakie zrobiłem będąc już w Czechach.
Jest naprawdę pyszne, bez proszkowe, słodycz przełamuje smak rabarbaru.
Tylko proszę nie kupujcie 1 kg rabarbaru jak ja to zrobiłem ;-) ale na koniec wyszło tak, że były z tego trzy takie ciasta i wszystkie trzy w oka mgnieniu zostały zjedzone.



Składniki:


3 jajka
0,5 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki


300 g rabarbaru pokrojonego
50 g mocno zimnego masła
3 łyżki brązowego cukru



Całe jajka ubijamy mikserem na pianę ale nie całkiem sztywną.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cały czas miksując.
Na końcu na wolnych obrotach miksera wmieszamy mąkę.
Ciasto wylewamy do formy (ja używam tortownicy 22cm), układamy kostki rabarbaru.
Masło kroimy w cieniutkie plasterki i takie zimne układamy na rabarbar.
Na koniec posypujemy brązowym cukrem co po upieczeniu da super efekt.

Ciasto wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłem zawsze około pół godziny do tzw. suchego patyczka.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz